Ilse Akkermans geeft donderdag 22 oktober 2015 in het Verzetsmuseum Zuid-Holland in Gouda een lezing over haar boek over de ervaringen van haar vader, die als oorlogsvrijwilliger naar Nederlands-Indië werd gestuurd.

In het kader van de expositie Indië in oorlog – oorlog in Indië, nodig ik
u uit voor een lezing in het Verzetsmuseum Zuid-Holland. Ilse Akkermans geeft een lezing over haar boek over de ervaringen van haar vader, die als oorlogsvrijwilliger naar Nederlands-Indië werd gestuurd. Deze lezing vindt plaats op donderdag 22 oktober om 20.00 uur.

Bestemming Soerabaja

Zodra het zuiden van Nederland is bevrijd, meldt de zeventienjarige Harry Akkermans, oudste zoon in een Brabants middenstandersgezin, zich als oorlogsvrijwilliger om te helpen de rest van Nederland te bevrijden. Terwijl zijn familie met niets opnieuw begint, komt hij terecht in een eerste groep Nederlandse militairen die in de Verenigde Staten wordt opgeleid tot mariniers. Na de oorlog verwacht hij naar huis te kunnen, maar hij belandt op een schip naar Nederlands-Indië.
In plaats van Indië van Japan te bevrijden, moet hij zich staande houden tegenover Indonesiërs die van hem verlost willen worden. Van bevrijder naar tegenstander: een rolwisseling waarop hij niet heeft gerekend. Vanaf het moment dat onder zijn kameraden de eerste doden vallen, groeit het gevoel dat hij en de andere jongens worden geofferd voor een verkeerde zaak.

Over Ilse Akkermans: Zij werkte jarenlang als redacteur en verslaggever voor diverse media. De oude reiskoffer van haar vader bleek honderden brieven uit Nederlands-Indië te bevatten. Toen ze die las en haar vader erover sprak, wist ze het zeker: ze moest zijn verhaal opschrijven. Het werd een onthutsend verslag over de roerige Bersiap-periode, gezien door de ogen van een Nederlands marinier. Haar boek
Bestemming Soerabaja verscheen bij Uitgeverij Cossee.

De inloop is vanaf 19.30 uur en de start is om 20.00 uur. Entree is eur 2,50 en reserveren is verplicht. Dit kan via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tijdens kantooruren via telefoonnummer 0182-520385.

Ilse Akkermans

PS: Deze lezing is de tweede van drie lezingen die gekoppeld zijn aan de Indië-expositie. De derde lezing vindt plaats op donderdag 29 oktober. Dan vertelt Freek vd Lugt over zijn ervaringen in Nieuw-Guinea.