25 juni: lezing door David Barnouw over Meinoud Rost van Tonningen.

Hierbij nodigen wij u uit voor een lezing in het Verzetsmuseum Zuid-Holland. David Barnouw, auteur van Rost van Tonningen, fout tot het bittere eind, vertelt over deze omstreden figuur uit de Tweede Wereldoorlog.
Deze lezing vindt plaats op donderdag 25 juni om 20.00 uur

Meinoud Rost van Tonningen

Meinoud Marinus Rost van Tonningen: politicus, tweede plaatsvervangend leider van de NSB, president van De Nederlandsche Bank, lid van de Tweede Kamer, SS'er en landverrader. Tot aan zijn dood in de Scheveningse gevangenis bleef hij een fanatiek volgeling van het Duitse nationaal-socialisme. Wat bewoog hem om zich in 1936 aan te sluiten bij de Nationaal Socialistische Beweging? Welk geheim over zijn afkomst droeg Rost van Tonningen met zich mee? Hoe trachtte hij NSB-leider Mussert buiten spel te zetten? Sloeg hij in 1945 de hand aan zichzelf of werd hij vermoord? En waarom kreeg de 'zwarte weduwe' toch een staatspensioen?

David Barnouw (1949) was verbonden aan het NIOD en schreef onder andere over Anne Frank, de Nederlandse Oost Compagnie, de Hongerwinter en oorlogspostzegels. Vorige maand verscheen bij uitgeverij Hollands Diep zijn nieuwste publicatie Oorlog en bezetting. Nederland in 1940-1945 ­– de geschiedenis in topstukken van het NIOD.

De inloop is vanaf 19.30 uur en de start is om 20.00 uur. Entree is kosteloos, maar reserveren is verplicht. Dit kan via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. tijdens kantooruren via telefoonnummer 0182-520385.

Wij hopen u te mogen begroeten in het Verzetsmuseum Zuid-Holland.

           David Barnouw

Digitale leskist

Een gratis lesprogramma over WO II voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs.Op interactieve wijze worden 6 thema´s behandeld: koken en eten, (over)leven, communicatie, vervolging, verzet en vluchten.

Over vrede...

Wijsheid_02.jpg